Tutkimuksen mukaan luottamus hankkeissa parantaa tulosta, ja saa uudet asiat leviämään eri osapuolten tietoisuuteen paremmin. Mitä enemmän luotamme siihen, että toinen tekee sen minkä lupaa parhaalla mahdollisella tavalla, sen valmiimpia olemme itse tulemaan vastaan ja sen parempi lopputulos saavutetaan. Lisäksi avointa ilmapiiriä ja luottamusta pidetään asioiden vauhdittajana.

Ennen ei ollut kaikki paremmin

Yhteistoimintamallit, kuten olemme IPT-hankkeissamme jo nähneetkin ovat nostaneet esiin yhteistyön ja ihmisten merkityksen. Näissä hankkeissa rakennamme uutta tapaa tehdä töitä sen sijaan, että kyräilisimme toisiamme poteroissamme. Tämä on pitkäjänteistä työtä ja siinä onnistuminen vaatii paljon. Se, joka uskoo tämän tapahtuvan sormia napsauttamalla, on ymmärtänyt asian ja sen tärkeyden väärin.

Monet asiat, kuten luottamus toisiin alan toimijoihin ovat jo parantuneet, mutta tehtävää on vielä, kun lähtökohdat ovat mitkä ovat. Olemme olleet liian kauan siinä uskossa, että toinen osapuoli pettää aina tai ainakin vähän naruttaa tehdäkseen voittoa, tai istuneet muuten vain eri puolilla pöytää. Kukaan ei varmasti edes muista mistä tuo asenne on lähtöisin, mutta vaikutukset näkyvät vielä pitkään esimerkiksi rakentamisen laadussa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä, ja on hyvä mennä eteenpäin vain vähän taakseen vilkuillen.

Kick-off:sta pelisääntöihin

Luottamus kasvaa, mitä paremmin tunnemme toisemme. Tämä nostaa esille tarpeen tutustua toisiimme sekä virallisesti että epävirallisesti. Ammatillinen taidonnäyte tarvitsee siis rinnalleen jotain muutakin. Parasta hankkeelle onkin järjestää kunnon kick-off rentoine ilmapiireineen. Yhteiset lounaat ja afterworkit eivät ole nekään ihan tuulesta tempaistu juttu. Tilaisuuksien ja työnteon taukojen arvo on korkeampi kuin luulemmekaan.

Pelkät yhdessä hengailut eivät riitä, vaan avoimen ja kaikkia kunnioittavan ilmapiirin ja puitteiden luominen jokapäiväiseen tekemiseen on myös tärkeää. Tulee tehdä selväksi, että kaikki ovat samanarvoisia osaamisen tasosta tai taustasta riippumatta, ja kaikilla on oikeus puhua omat ajatuksensa toisille. Kaikille tulee antaa oma tilansa olla mukana hankkeessa ja keskusteluissa; oli henkilö sitten introvertti tai ekstrovertti tai mikä tahansa vertti. Tähän tulee luoda pelisäännöt siinä, missä muuhunkin yhteistekemiseen, ja näiden sääntöjen pitää antaa näkyä, kuulua ja muotoutua kyseiselle porukalle sopiviksi.

Luota minuun, luotan sinuun

Luottamus ei synny yksipuolisena. Ajatus on, että jos luotat johonkuhun, niin oletat hänen luottavan myös sinuun. Totuus on, että on vaikeaa luottaa, jos vastapuoli ei anna siihen mitään eväitä. Sinun tuleekin osoittautua luottamuksen arvoiseksi, jotta voit luottaa muihin, ja sinuun luotetaan, kun luotat muihin. Usein luottamus lunastetaan teoilla, ja jos teet sen, mitä lupaat, niin paremmin et voi enää tehdä. Pieni varovaisuus on alussa aina paikallaan, mutta loputtomasti ei kannata vahtia toisen selän takana.

Luottamuksen rakentaminen on jatkuvaa. Meidän pitää aika ajoin pysähtyä ja katsoa keitä ympärillämme todella on, ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet. Kun hankkeeseen tulee uusia henkilöitä, pitää heidät ottaa mukaan porukkaan, ja tutustuttaa toisiin ihmisiin, eikä jättää yksin luottamusta etsimään. Luottamus ei synny hetkessä, mutta jostain on aloitettava.

Luovuus apuun

Tämänhetkinen poikkeustilanne haastaa luottamuksen rakentamisen, eikä varmasti helpota sen syntymistä, kun osa porukasta on etänä ja osa paikan päällä. Tällöin kaivataan uusia ideoita ja insinöörin piilevää kykyä – luovuutta. Aina ei palaverissa tarvitse ideoida rakennuksia tai aikatauluja vaan kirjoitella post-it lapuille yhteistoimintaideoita niin virallisia kuin epävirallisiakin.

Teknologia mahdollistaa meille monenlaisia tapoja olla yhteyksissä niin epävirallisesti kuin virallisestikin. Kamera päällä etäpalaverissa on hyvä alku, mutta ei sen tarvitse jäädä siihen. Palveluiden avulla saamme vaikka virtuaali-illallisen pystyyn ilman, että jokaisen tarvitsee kokata tai poistua kotoa. Joskus jopa kahvi on parempaa virtuaalisesti kuin toimistolla. Ei siis tarvitse antaa koronatilanteen pettää luottamusta. Ja onhan se nyt myönnettävä, että mikään ei yhdistä niin kuin pieni tilannekomiikka etäpalaverissa.

Marika Latvala
Kehityspäällikkö, RAKLI ry

Blogikirjoitus on julkaistu myös RAKLI:n sivuilla.