IPT3-hanke 13.2.2020–2022
IPT3-hanke on tilaajaorganisaatioiden rahoittama kolmivuotinen tutkimus- ja kehityshanke, jonka tavoitteena on aiemmissa IPT-hankkeissa kehitetyn osaamisen laajentamisen ja syventämisen lisäksi hankinta- ja liiketoimintastrategioiden kehittäminen teemoinaan:
Hankkeen toteutus ja siirtäminen käytäntöön
Hanke toteutetaan työpajojen ja valmennusten sekä seminaarien avulla. Tilaajaorganisaatioiden pilottihankkeissa yhteisen kehitysosuuden tuloksia testataan käytännössä.
Hankkeen aloitusseminaari järjestettiin 13.2.2020 Helsingissä.
Hankkeen aineistot ovat vapaasti saatavilla IPT-kirjastossa.
Yhteistoiminnallista arvoa
IPT-hanke on Suomen johtavien julkisten tilaajien rahoittama projekti- ja palvelutoimitusten kehittämishanke, jonka uusimman, kolmosvaiheen keskeiset teemat ovat projektisysteemien kehittäminen, datan hyödyntäminen, lean-johtaminen, elinkaarikestävyys sekä rakentamisen hiilijalanjälki.
IPT-hanke tähtää suomalaisen projekti- ja palvelutoimitusosaamisen nostamiseen maailman kärkeen. Tätä tavoitetta toteutamme niin toimialan kulttuuria muuttamalla kuin tilaajien ja palveluntuottajien strategioita ja liiketoimintamalleja uudistamalla.
Kehitysohjelman toimintamalli
IPT-hankkeissa yhdistyvät tutkimus- ja kehitystyö, osapuolten valmennus ja koulutus, pilottiprojektien suunnittelu ja kehittäminen sekä niistä saatavien kokemusten jakaminen. Lisäksi IPT-hankkeessa toteutetaan tilaajien pilottiprojekteja, joissa kehitettäviä toimintamalleja ja työkaluja testataan käytännössä. Kehitysohjelmaa toteutetaan työpaja- ja seminaarisarjana.
IPT-hankkeet ovat tilaajien yhteisiä kehitysalustoja
IPT-hanke on erityisen toimiva alusta tilaajien väliselle yhteistyölle, jossa voidaan vaikuttaa toimialan kulttuurin muutokseen. Kahdessa ensimmäisessä IPT-hankkeessa oli mukana 15 tilaajaorganisaatiota. Hankkeen tilaisuuksiin ja pilottihankkeisiin osallistuneet sadat asiantuntijat ovat vieneet oppeja menestyksellisesti käytäntöön.
IPT-hankkeen toteutuksesta vastaavat yhteistyössä RAKLI ry ja Vison Oy.
IPT3-tilaajat:
- Väylävirasto
- Helsingin yliopisto
- Helsingin kaupunki
- Turun kaupunki
- Tampereen tilapalvelut
- HUS-Kiinteistöt Oy
- KYS / Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
- Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 / Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
IPT3-pilottihankkeet:
- HUS Kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin yhteishanke: Laakson yhteissairaala
- HUS Kiinteistöjen hanke: Jorvin uusi potilasosasto
- Turun kaupungin hanke: Turun uusi konserttitalo
Kuva: © Aino-Sofia Orjasniemi. Helsingin yliopisto: Tiedekulma
IPT-UUTISIA
Vuoden IPT-teosta palkittiin Kouvolan Asunnot Oy!
LCI Finlandin ja RIL ry:n järjestämillä Lean-rakentamisen päivillä 2024 jaettiin kesäkuun alussa ensimmäistä kertaa palkinnot vuoden IPT-teosta ja rakentamisen lean-teosta. Vuoden IPT-teosta palkittiin tilaajaorganisaatio, joka oli kehittänyt ja testannut IPT-toimintatapoja […]
KALENTERI
Tervetuloa syyskuun työpajaan kuulemaan ja jakamaan kokemuksia hyvistä käytännöistä sekä yhtenäistämistä kaipaavista aihealueista tai prosesseista IPT-projekteissa! Tavoitteenamme on myös yhteisesti linjata, miltä osin vakiointia tulisi alliansseissa ja muissa yhteistoiminnallisissa toteutusmuodoissa jatkaa. Työpajan alustava ohjelma löytyy tästä. Tarvetta yhtenäistämiselle on alustavasti tunnistettu esimerkiksi seuraavissa: ATA-tavoitteet ja mittarit, sopimusehdot, kaupalliset ehdot, kannustinjärjestelmä, […]
IPT-BLOGI
Allianssikyvykkyys – sisäänrakennuttu vai opittu kyvykkyys
Allianssien ja muiden IPT-projektien yhteydessä puhutaan yhteistyöstä korostetusti, sillä jokainen muillakin toteutusmuodoilla toteutettu hanke on tehtävä hyvää rakennustapaa noudattaen osapuolten yhteistyössä, mutta yhteistoimintamallien uskotaan antavan siihen todellisen mahdollisuuden. Yhteistoimintamallit […]